Αποστολές στην Ουκρανία, αλλαγές στην Prime Time της ΕΡΤ και Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου!
Στην πιο κρίσιμη καμπή των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση, η ΕΡΤ βρίσκεται, για ακόμα μια φορά, στο κέντρο των γεγονότων.Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Γιάννης Σουλιώτης, και το τηλεοπτικό συνεργείο της δημόσιας τηλεόρασης, από τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, θα μεταδίδουν άμεσα και έγκυρα όλες τις εξελίξεις από το προσκήνιο, αλλά και από το διπλωματικό παρασκήνιο.
Η ΕΡΤ, παρούσα και στα μεγάλη διεθνή γεγονότα με τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς της, με εγκυρότητα και ψυχραιμία, θα μεταδίδει, τόσο από τα δελτία ειδήσεων όσο και από τις εκπομπές της, συνεχείς ανταποκρίσεις από την πρώτη γραμμή της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, που προκαλεί τριγμούς όχι μόνο στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, αλλά στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας.
Στην Ουκρανία ο ΑΝΤ1
Σε μία κρίσιμη εβδομάδα, για το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ των Ρωσικών και των Ουκρανικών στρατευμάτων, ο ANT1 βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων και κοντά στους σχεδόν 100 χιλιάδες Έλληνες της Αζοφικής. Καθώς δεκάδες Ευρωπαϊκές πρεσβείες αποσύρουν τις διπλωματικές τους αποστολές και τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από την Ουκρανία, από την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου και καθημερινά ο Αντώνης Φουρλής θα μεταδίδει ζωντανά από το Κίεβο όλες τις καταιγιστικές εξελίξεις στο κεντρικό δελτίο του σταθμού στις 18:45, αλλά και σε όλες τις ενημερωτικές εκπομπές του ANT1.
"Άκαμπτος" ΣΚΑΙ στην κορυφή!
Η πρωτιά της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, με ποσοστό 14,2% και διαφορά από τους άλλους σταθμούς, επιβεβαιώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ μάχη γίνεται για τη δεύτερη θέση, με το Mega να έχει ποσοστό 13,3% και ο ΑΝΤ1 13,1%. Ο Alpha ήταν λίγο χαμηλότερα με ποσοστό 12,8%, ενώ το Star αύξησε το μερίδιό του στο 10,3%. Το Open παραμένει στο 4,2%, ενώ το Μακεδονία ΤV είχε 1,1%. Η ΕΡΤ, αντιθέτως, κατέγραψε μικρή πτώση στο σύνολό της με ποσοστό 9,3%. Η ΕΡΤ1 είχε 5,8%, η ΕΡΤ2 1,6% και η ΕΡΤ3 1,9%. Η συνεργασία Star – Alpha συγκέντρωσε 23,1% και ο Όμιλος ΑΝΤ1 14,2%.
Aλλάζει η prime time της ΕΡΤ
Κωμωδίες και μιούζικαλ από την "χρυσή εποχή" του ελληνικού κινηματογράφου που χαράχθηκαν στη μνήμη και προσφέρουν μια γλυκιά νοσταλγία θα μεταδίδει η ΕΡΤ1 κάθε Δευτέρα στις 22:00 από τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022.
Έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια η ΕΡΤ ενέταξε στο πρόγραμμά της ελληνικές ταινίες, μεταξύ αυτών και της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ, ταινίες αξέχαστες που αγαπήσαμε και συνεχίζουν να βλέπουν μικροί και μεγάλοι, ταινίες που σημείωσαν τεράστια εμπορική επιτυχία στον κινηματογράφο, ταινίες που παρακολουθούμε ακόμα και τόσα χρόνια μετά, με την ίδια ευχαρίστηση.
"Η ψεύτρα", "Μαριχουάνα στοπ", "Μια ζωή την έχουμε", "Ο φαντασμένος", "Ξύπνα Βασίλη", "Πέντε χιλιάδες ψέματα", "Ένα αστείο κορίτσι", "Η Μανταλένα", "Η Αλίκη Δικτάτωρ", "Ένας νομοταγής πολίτης", "Η αρχόντισσα και ο αλήτης" είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας κρατούν συντροφιά κάθε Δευτέρα βράδυ και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 με τη μετάδοση της ελληνικής ταινίας, "Η ψεύτρα".
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – 13 Φεβρουαρίου
Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου όπως καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2011, προκρίνοντας την ημερομηνία αυτή κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου για το 2022 είναι “Ραδιόφωνο και εμπιστοσύνη” αφιερωμένο στην αξιοπιστία του μέσου, το οποίο πρεσβεύει την ποικιλομορφία και αποτελεί πλατφόρμα δημοκρατικού διαλόγου. Σε παγκόσμια κλίμακα το ραδιόφωνο παραμένει ισχυρό μέσο και συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα και ευρείας χρήσης μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με διάφορες διεθνείς αναφορές (βλ. ιστοσελίδα της UNESCO: https://en.unesco.org/commemorations/worldradioday)
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα σπάνιο τεκμήριο που μας ταξιδεύει με νοσταλγική διάθεση στη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου της δεκαετίας του ’50:
ΕΔΩ ΑΘΗΝΑΙ…
Ταινία ντοκιμαντέρ του Ρούσσου Κούνδουρου με θέμα τη λειτουργία και την προσφορά του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) στην ελληνική κοινωνία, παραγωγής 1959. Γίνεται παρουσίαση των κτιριακών εγκαταστάσεων, του τρόπου παραγωγής των εκπομπών και της ροής του ημερήσιου ραδιοφωνικού προγράμματος, του τεχνικού εξοπλισμού των Κέντρων Εκπομπής των Λιοσίων και του Μπογιατίου και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΙΡ (εκφωνητές, παραγωγοί εκπομπών, τεχνικοί της Ραδιοφωνίας).
Κατά τη διάρκεια της αφήγησης, εναλλάσσονται πλάνα που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή στα τέλη της δεκαετίας του 1950, παρεμβάλλονται αποσπάσματα από μεταδόσεις του «Εθνικού Προγράμματος» του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών ενώ ακούγεται και το ραδιοφωνικό σήμα του “Τσοπανάκου”.
Το ντοκιμαντέρ εστιάζεται, στον ενημερωτικό, ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα του ραδιοφώνου με αναφορές σε ραδιοφωνικές εκπομπές της εποχής. Παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη δράση του εξωτερικού συνεργείου μεταδόσεων και το αυτοκίνητο του ΕΙΡ, τη λεγόμενη “Μαρμάρω”, για τις ανάγκες των εκπομπών όπως, οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης ή οι μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων. Προβάλλονται πλάνα σε στούντιο από ζωντανές ηχογραφήσεις εκπομπών επιμόρφωσης, μουσικής και θεάτρου. Εμφανίζονται ορχήστρες και καλλιτέχνες του ελαφρού τραγουδιού όπως ο Μίμης Πλέσσας, η Νάνα Μούσχουρη και η Νάντια Κωνσταντοπούλου, καθώς και γνωστοί ηθοποιοί την ώρα της ηχογράφησης του ραδιοφωνικού θεάτρου στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Χορν, η Αντιγόνη Βαλάκου, ο Πέτρος Φυσσούν και η Δέσπω Διαμαντίδου με οδηγίες του ραδιοσκηνοθέτη Μήτσου Λυγίζου.
Η ταινία που προβλήθηκε στο πρόγραμμα των «Ελληνικών Επικαίρων» στις αρχές του 1960, αποτελεί μοναδικής σημασίας τεκμήριο για την ιστορία του ραδιοφώνου και την αποτύπωση της κοινωνικής ζωής και του πολιτιστικού κλίματος του τέλους της δεκαετίας του ’50.
Διάρκεια: 15 λεπτά & 40”
Μουσική επιμέλεια: Τόνια Καράλη
Αφήγηση: Τζών Βεϊνόγλου
Παραγωγή: Κινηματογραφική Υπηρεσία Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης
Το αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου συνεχίζεται με ένα σύντομο ιστορικό της “Μαρμάρως”, της πρώτης αυτοκινούμενης μονάδας ραδιοφωνικών εξωτερικών μεταδόσεων στην Ελλάδα.
Η “Μαρμάρω” ήταν ένα γερμανικό ογκώδες OPEL BLITZ το οποίο επί κατοχής λειτουργούσε ως φωτογραφικό εργαστήριο και εγκαταλείφθηκε από τους Γερμανούς το 1944 κατά την αποχώρηση τους. Στα μέσα περίπου του 1951 μια ομάδα τεχνικών του Ε.Ι.Ρ. (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) πήρε το αποψιλωμένο από μηχανήματα αυτοκίνητο και το διαμόρφωσε σε συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων. Από τη μια υπήρχε ο χώρος με τα μηχανήματα (κονσόλες, μαγνητόφωνα κλπ) και από την άλλη το ηχομονωμένο εκφωνητήριο.
Ο Κώστας Παυλάκης, ένας από τους οδηγούς της, ήταν αυτός που της έδωσε το όνομα “Μαρμάρω”. Αυτός κάποτε ταξίδευε με ένα αργοκίνητο καράβι στο Σαρωνικό. Επειδή καθυστερούσαν να φθάσουν στον προορισμό τους, άκουγε τους επιβάτες να λένε ”Άντε Μαρμάρω, άντε Μαρμάρω να φτάσουμε”. Έτσι και αυτός, κάποια στιγμή που το αυτοκίνητο του Ε.Ι.Ρ. δυσκολεύτηκε να βγάλει μια ανηφόρα εξαιτίας του βάρους του αναφώνησε ”Άντε Μαρμάρω κοντεύουμε να βγάλουμε την ανηφόρα”. Από κει και πέρα σε κάθε ανηφόρα το προσφωνούσε “Μαρμάρω” και στο τέλος του έμεινε το συγκεκριμένο όνομα. Αυτός, όμως, που έκανε γνωστό το αυτοκίνητο στο κοινό με το όνομα ”Μαρμάρω” ήταν ο Ίωνας Νταϊφάς που έκανε την εκπομπή ”Το μικρόφωνο στο δρόμο”. Ο Νταϊφάς λοιπόν κλείνοντας το επόμενο ραντεβού με τους ακροατές τους ενημέρωνε που θα βρίσκεται η ”Μαρμάρω” κατά την επόμενη μετάδοση της εκπομπής του.
Η “Μαρμάρω” είχε γυρίσει όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα, ενώ με την προσθήκη ενός μικρού πομπού και μιας γεννήτριας μπορούσε να αντιμετωπίσει περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κεντρικός πομπός των Αθηνών δεν λειτουργούσε για τεχνικούς λόγους. Επίσης, είχε φιλοξενήσει στο εσωτερικό της γνωστές προσωπικότητες της εποχής. Κάποια στιγμή μετά το 1960 στάλθηκε στη Θεσσαλονίκη με όλο τον εξοπλισμό της. Μέχρι πότε ήταν σε λειτουργία η “Μαρμάρω” είναι άγνωστο.
Πηγή: Ιστορίες ραδιοφώνου, Η ανασυγκρότηση 1945-1951, επεισόδιο 2 (https://archive.ert.gr/7369/) & Ιστορίες ραδιοφώνου, Ο μεγάλος αντίπαλος 1957-1966, επεισόδιο 4 (https://archive.ert.gr/26629/).
Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ
Ραδιόφωνο. Το πιο αξιόπιστο Μέσο Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας παγκοσμίως, όπως αποδεικνύεται και από το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου για το 2022, που γιορτάζεται που γιορτάζεται την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, και είναι αφιερωμένη στο «Ραδιόφωνο και εμπιστοσύνη».
Το Δεύτερο Πρόγραμμα, το Τρίτο Πρόγραμμα και το Kosmos 93.6, με ειδικές εκπομπές που καλύπτουν το πολύπτυχο του ραδιοφώνου, αλλά και νέες θεατρικές ηχογραφήσεις στο «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», που θα μεταδώσει το εμβληματικό έργο του Ντίλαν Τόμας «Κάτω από το Γαλατόδασος», σε μετάφραση Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ, μας καλούν να δώσουμε «ψήφο εμπιστοσύνης» στο αγαπημένο μας ραδιόφωνο!
Τι θα ακούσουμε την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου
Στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7
08:00-09:00 Λέξεις και νότες, σκέψεις και αισθήματα. Ιστορίες μουσικές και ιστορίες προσωπικές. Αυτό είναι το ραδιόφωνο και η Λίτσα Τότσκα ξεφυλλίζει σελίδες από την ιστορία του το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Έχει η ζωή γυρίσματα».
10:00-11:00 Η Ιωάννα Νιαώτη λέει #NaMaste@Δεύτερο στο European School Radio για να ακούσουμε τι λένε οι νέοι για το ραδιόφωνο, για τις μεταμορφώσεις του ραδιοφώνου με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και, φυσικά, αγαπημένα ελληνικά και ξένα τραγούδια που υμνούν το ραδιόφωνο, γιατί όπως λέει και η Unesco για τη φετινή 13η Φεβρουαρίου: Say Yes! To Radio, to Trust.
11:00-12:00 Ο Κώστας Φασουλάς, στην εκπομπή «Πάμε εκεί που λεν τραγούδια», παρουσιάζει στιγμές των ακροατών από το προσωπικό του ραδιοφωνικό ημερολόγιο. Στιγμές χιουμοριστικές, αλλά και δύσκολες, γεμάτες συναίσθημα, όπως εξάλλου είναι το ραδιόφωνο.
Στο Τρίτο Πρόγραμμα 90.9/95.6
09:00-10:00 Η Αννα Σακαλή, με «Μουσικές αφηγήσεις», μας θυμίζει μερικές στιγμές της μακράς ιστορίας του ραδιοφώνου, μαζί με την παραγωγό του Τρίτου Ράνια Βισβάρδη, με αφετηρία το 1938, τότε που ξεκίνησε πανελλαδικά η πρώτη επίσημη ραδιοφωνική εκπομπή. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη Μαριανίνα Κριεζή και στα αλησμόνητα τραγούδια της «Λιλιπούπολης».
16:00–17:00 Ο Γιάννης Ευσταθιάδης, στην εκπομπή «Του κύκλου τα γυρίσματα», παρουσιάζει ένα πανόραμα της ιστορίας του ραδιοφώνου και ένα αφιέρωμα στον ήχο που συγκινεί εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Από τις πρώτες μέρες του ραδιοφώνου, με τη φωνή του Marconi και του Έντισον, η εκπομπή μέσα από εκφωνήσεις, τραγούδια, κλασικές συνθέσεις, όπερες, αλλά και συνεντεύξεις, ρεπορτάζ ακόμα και διαφημίσεις, ταξιδεύει στην Αμερική, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και, βέβαια, επιστρέφει στην Ελλάδα.
O Μενέλαος Καραμαγγιώλης, το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, στις 18:00, ακούει στον «Αυτόματο τηλεφωνητή» το μήνυμα «αν το ραδιόφωνο αποκαθιστά την εγγύτητα» και απαντά ότι η ραδιοφωνική διαδικασία μοιάζει να επιτρέπει με ασφάλεια στον ακροατή να διεκδικεί όσα αγαπάει, ακυρώνοντας αποστάσεις, εμπόδια, σύνορα και περιορισμούς, αποφασίζοντας να αλλάξει την ημερομηνία της μέρας που το ραδιόφωνο γιορτάζει διεθνώς από 13 σε 12Α: Για να ‘ναι σίγουρος πως καταρχήν, ραδιοφωνικά, θα πάνε όλα καλύτερα.
Την Κυριακή, στις 18:00, στο ερώτημα «Πού πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια», ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης απαντά ότι η μουσική πάει στη «ζωή που ζήσαμε ραδιοφωνώντας» και ανατέμνει μια εκπομπή που άρχισε το 1987 και συνεχίζεται απτόητη και στον επόμενο αιώνα.
22:00–24:00 Στο πλαίσιο των μεταδόσεων νέων θεατρικών ηχογραφήσεων και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, η εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», που επιμελείται η Μάρα Καλούδη, παρουσιάζει το έργο του σπουδαίου Ουαλού ποιητή Ντίλαν Τόμας «Κάτω από το Γαλατόδασος» σε μετάφραση Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ, ραδιοσκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου και μουσική σύνθεση του Λευτέρη Βενιάδη. Με τον Δημήτρη Καταλειφό πρώτη φωνή και την Ελένη Δημοπούλου δεύτερη φωνή. Ένα έργο γραμμένο για το ραδιόφωνο, το οποίο μεταδόθηκε πρώτη φορά από το BBC το 1954 με τον Richard Burton στην πρώτη φωνή.
Στο Kosmos 93,6 και 107
20:00-22:00 Στον «Ωκεανό του ήχου», η Θάλεια Καραμολέγκου κάνει… βουτιά στη Βόρεια Θάλασσα και επιβιβάζεται στο θρυλικό Radio Carolina, το πλωτό πειρατικό ραδιόφωνο που άλλαξε τη μουσική και το ραδιόφωνο στην Αγγλία του ’60, ενώ ακούμε και το σάουντρακ της ταινίας με θέμα το Radio Carolina, «The Boat That Rocked» (Ράδιο… Κύματα, ο ελληνικός τίτλος).
Tα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη!
-"Mετωπική" Master Chef και STAR με τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, στην prime time. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα με Παρασκευή στις 21.00, απέναντι τόσο από «Σασμό», «Γη της Ελιάς», «Survivor», «Ήλιο» κ.ά., όπως ήταν μέχρι τώρα, αλλά και από προγράμματα όπως οι «Συμπέθεροι απ' τα Τίρανα», που πηγαίνουν πάρα πολύ καλά σε νούμερα, ο «Άγιος Παϊσιος», το «Βινύλιο», η «Φάρμα» κ.ά. Από την άλλη Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στις 17.45 επιστρέφουν και τα «masterclass» του ριάλιτι μαγειρικής...
-Στα χέρια του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται πλέον η τύχη της «Φωνής της Ελλάδας» στα βραχέα κύματα, μετά την απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να σταματήσει οριστικά τη μετάδοση στα βραχέα κύματα και να ξηλώσει τους πομπούς στην Αυλίδα...
-Τελικός του Super Bowl Σινσινάτι Μπένγκαλς-Λος Άντζελες Ραμς απόψε, δυστυχώς, όμως, για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, δεν θα τον παρακολουθήσουμε στην Ελλάδα από εκκηνικό κανάλι...
-Προκαλεί εντύπωση που η ΕΡΤ, ή κάποιο άλλο κανάλι, δεν μετέδωσε τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Συλλόγων, που έγινε στα Εμιράτα...
-Κάτι αντίστοιχο υπάρχει και για το Διηπειρωτικό αγώνα στο μπάσκετ που έγινε απόψε κόντρα στην Φλαμένγκο και την Μπούργκος, ο οποίος δεν είχε μετάδοση στην Ελλάδα...
-Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης αναμένεται να δώσει την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας στον Σκάι, στην εκπομπή “Αταίριαστοι” των Γιάννη Ντσούνου και Χρήστου Κούτρα...
-Tην αναμέτρηση Ίντερ -Λίβερπουλ θα μεταδώσει live το MEGA, την Τετάρτη 16/2/22 στις 22:00 για τους 16 του Champions League.
-Καλό βράδυ και εις αύριο τα σπουδαία!
Κ. Στουρνάρας