ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΓΩΝΩΝ

powered by Agones.gr - livescore

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 571 of /home/postgame/public_html/includes/menu.inc).
Κώστας Παλαιολόγος

2 November, 2022 - 16:05

Categories: 

Χαμός στην ΕΠΟ με Μπαλτάκο - Καραπαπά

Χαμός στην ΕΠΟ ανάμεσα σε Τάκη Μπαλτάκο και Κώστα Καραπαπά για το θέμα του ποσοστού που παίρνει η ΕΠΟ από τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ΠΑΕ!

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ακολούθησαν οι εξής διάλογοι:

 

Καραπαπάς: Υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι η ΕΠΟ παίρνει το 1%. Και ο νόμος ισχύει.

Μπαλτάκος: Είναι ένα κακός νόμος.

Καραπαπάς: Μου είναι αδιάφορο αν κρίνεις κακό τον νόμο. Ποιος είσαι, ο Θεός;

Μπαλτάκος: Γιατί, εσύ είσαι Θεός; Και μένα αδιάφορα μου είναι όλα αυτά που λες εσύ. Από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν.

Μάκης Γκαγκάτσης: Επειδή είπε ο Καραπαπάς ότι πήραμε μια ομόφωνη απόφαση για το πού θα πάει το 4% από το 5% που δίναμε στην ΕΠΟ, να πούμε ότι εδώ κάθε ΠΑΕ εκπροσωπεί τον εαυτό της. Το 4% να καταλήξει στα ταμεία της κάθε ΠΑΕ και όχι στην επαγγελματική διαιτησία. Θα συνταχθούμε με το νόμο για το 1% στην ΕΠΟ και το 4% που εξοικονομούμε θα καταλήξει στα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ούτε ευρώ δεν θα δώσουμε αλλού.

Μπαλτάκος: Το άρθρο 66 του καταστατικού της ΕΠΟ λέει για τα έσοδα της ΕΠΟ. Είναι 5% επί των συμβάσεων. Εμείς πρέπει να διαφυλάσσουμε τα έσοδα της ΕΠΟ όπως προβλέπονται στο καταστατικό. Διαφορετικά υπάρχει θέμα απιστίας. Θα μπορούσε κάποιος να ζητήσει την έκπτωση της διοίκησης επειδή μειώνουμε τα έσοδα της ΕΠΟ. Η ΕΠΟ έχει 19 εθνικές ομάδες. Έχουν τις ανάγκες τους. Όποιος θέλει να μειώσει τα έσοδα της ΕΠΟ, αυτό που θα πετύχει είναι η ΕΠΟ να αναγκαστεί να μειώνει από τις εθνικές ομάδες. Προτείνω να μην αποφασίσουμε σήμερα. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου να εξετάσει το θέμα του 4% και να προτείνει τις δέουσες λύσεις και να έρθουμε μετά και να αποφασίσουμε.

Καραπαπάς: Μπορείτε να μας πείτε πόσα χρήματα εισπράττει η ΕΠΟ από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο;

Μπαλτάκος: Εγώ κ Καραπαπά λέω να δούμε γιατί υπάρχει τώρα αυτή η μανία, αυτή η τάση, ειδικότερα από τον Ολυμπιακό και τον κύριο Μαρινάκη, να θέλει να κόψει τα έσοδα της ΕΠΟ. Να δούμε πόσα ήταν τα έσοδα της ΕΠΟ το 2013, το 2014, το 2015. Γιατί δεν ήθελε να τα κόψει τότε; Γιατί δεν ήθελε να τα κόψει από τον Σαρρή; Ή από τον Γκιρτζίκη;

 

Μετά τον χαμό ανάμεσα σε Τάκη Μπαλτάκο και Κώστα Καραπαπά, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ συζητήθηκε, φυσικά και το μείζων θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας να τονίζει πως αν η Λίγκα κινηθεί αυτοβούλως, τότε θα διαγραφεί από μέλος!

Αναλυτικά οι διάλογοι στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ για το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας:

 

 

 

 

Μπαλτάκος: Το Καταστατικό της ΕΠΟ και των ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ λένε ότι η διαιτησία παγκοσμίως ανήκει στις ομοσπονδίες. Πρέπει η Γ.Σ. να εγκρίνει ότι αν η Λίγκα κινηθεί αυτοβούλως και συγκροτήσει επαγγελματική διαιτησία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ, τότε η ΕΠΟ οφείλει να αντιδράσει και να εφαρμόσει το Καταστατικό. Όταν μια Ένωση παραβιάζει το καταστατικό με κατάφωρο τρόπο, η ΕΠΟ θα πρέπει να άρει την ιδιότητα μέλους της Σούπερ Λιγκ. Και μία Ένωση (όπως είναι και η Σούπερ Λιγκ) που δεν έχει την ιδιότητα του μέλους της ΕΠΟ δεν μπορεί να κάνει τίποτα ποδοσφαιρικό. Ελπίζω η λίγκα να έχει τη διάθεση και τη σοφία να μην προχωρήσει γιατί οι συνέπειες δεν θα είναι καλές.

Καραπαπάς: Η Σούπερ Λιγκ έχει φτιάξει ήδη μια εταιρία ανεξάρτητη. Δεν γίνεται κάποια απόσχιση, ούτε κάποια προσπάθεια. Προχωρήσαμε ακούγοντας τους ειδικούς που έφτιαξαν το μοντέλο της Πρέμιερ Λιγκ και της Πορτογαλίας. Πρέπει στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου να γίνει μια συζήτηση για το πώς θα γίνει η επαγγελματική διαιτησία. Η ΕΠΟ θα έπρεπε να είναι μέτοχος στην εταιρία που συστήθηκε. Ζητήσαμε ραντεβού από τον Μπένετ, για ενημέρωση. Γιατί η ΕΠΟ δεν θέλει να αναλάβει η Σούπερ Λιγκ την επαγγελματική διαιτησία, ώστε να φύγει και από πάνω της; Το εγχείρημα ήδη προχωράει. Χθες παρουσιάστηκε. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλετε να πάει στην λίγκα. Εκτός αν έχετε λόγους να είναι στην ΕΠΟ.

Γιώργος Κοσμάς: Δεν είναι όλες οι επαγγελματικές ομάδες στην ίδια γραμμή που λέει ο κ. Καραπαπάς. Η ΑΕΚ έχει διαχωρίσει τη θέση της. Εμείς λέμε να γίνει μέσω της ΕΠΟ, σύννομα και κανονιστικά. Όχι υπό τις συνθήκες τις οποίες παρουσίασε αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ η διοίκηση της λίγκας. Ούτε με τον Κλάτενμπεργκ μπορεί να γίνει αυτό. Δεν υπάρχει καθολική αποδοχή.

Μάκης Γκαγκάτσης: Η διαιτησία ανήκει στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, και δεν μπορεί να ανήκει πουθενά αλλού βάσει των καταστατικών ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ.

Λεωνίδας Θωμαΐδης (μέλος Ε.Ε. ΕΠΟ): Κύριε Καραπαπά, πρώτος θα έπρεπε να πείτε συγχαρητήρια σε αυτή τη διοίκηση που έφερε ξένους αρχιδιαιτητές και διαιτητές. Παλαιότερα όπως θα ξέρετε οι διοικήσεις έπαιρναν χαρτάκι και το λέω για να ακούνε και οι εκπρόσωποι των ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ.

Μπαλτάκος: Στην Αγγλία και στην Πορτογαλία δεν το έκαναν μόνες τους οι λίγκες. Εδώ η λίγκα προχώρησε μόνη της, αυτοβούλως, συστήνει εταιρίες, προσλαμβάνει αρχιδιαιτητή. Η ΕΠΟ αντικατέστησε τον Κλάτενμπεργκ. Και η λίγκα θέλει να τον κάνει αρχιδιαιτητή.

Έχω μια απορία: Πού θα τους βρει τους διαιτητές η λίγκα; Ποιους θα ορίζει; Οι διαιτητές είναι στην ΕΠΟ. Η ΕΠΟ τους κάνει διεθνείς.

Ξαναλέω πάλι ότι η διαιτησία για την ΕΠΟ είναι βαρίδι. Η ΕΠΟ όμως έχει όλο το ποδόσφαιρο. Δεν έχει μόνο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Τι θα γίνει αν η λίγκα έχει την επαγγελματική διαιτησία, πόσες Κυριακές θα αντέξει αυτό, μέχρι να γίνει πόλεμος; Δεν γίνεται εκείνοι που παίζουν, να αποφασίζουν και ποιος θα διευθύνει τους αγώνες. Θα διαλύσουν μέσα σε δυο εβδομάδες. Η επαγγελματική διαιτησία πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα της ΕΠΟ. Η κορυφή της πυραμίδας είναι η ΕΠΟ, δεν είναι η λίγκα.

Εμείς θα καλέσουμε τους 7 διεθνείς διαιτητές, τον Μπένετ και εκπροσώπους των λιγκών, και εκεί να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί αυτό να υλοποιηθεί. Προτείνω να μην ληφθεί τιμωρητική απόφαση για τη λίγκα σήμερα, για να δείξουμε καλή πίστη και καλή θέληση, αλλά η ΕΠΟ να συγκαλέσει την επόμενη εβδομάδα σύσκεψη με τους φορείς που προείπα. Στα γραφεία της ΕΠΟ βέβαια, όχι εκτός έδρας. Την πρωτοβουλία θα την έχει η ΕΠΟ. Να δούμε πώς θα φτιάξουμε την επαγγελματική διαιτησία και ποιος θα την ελέγχει είναι ένα άλλο θέμα.